Vintage Paint kalkmaling gør dine små og store malerprojekter til en leg. De lækre støvede farver passer smukt sammen med de hvide møbler. Her har jeg samlet nogle af alle de spørgsmål, jeg ofte får om kalkmaling.

banner kalk

HVAD ER KALKMALING?

Kalkmalingens historie går helt tilbage til det 14. århundredes Italien. Rene naturlige ingredienser som kridt, mudder, ler og endda snavs blev brugt til at fremstille maling. Vintage Paint er en moderne udgave af de gamle originale kridt- og kalkbaserede malinger. En skøn kombination af det oprindelige og den moderne teknologi.

Vintage Paint kalkmaling er vandbaseret og miljøvenlig, og kan anvendes af allergikere. Kalkmalingen er specielt udviklet til møbler, så de fremstår med den originale, matte og kalkede overflade som i gamle dage. Velegnet til gulve, der forsegles med voks eller gulvolie. Kalkmalingen er godkendt til maling af børnemøbler.

Malingen er baseret på gamle opskrifter, og der anvendes udelukkende naturlige ingredienser til fremstillingen. Den dækker godt, men hvis du ønsker en dybere farve, anbefales mindst 2 lag.

HVAD KAN MAN MALE MED KALKMALING?

Vintage Paint kalkmaling binder på stort set alle overflader, uden du behøver det store forarbejde. Det er nemt at arbejde med og tørrer hurtigt. Jeg har malet møbler og brugsgenstande af træ, metal, ler, flet, laminat og mange andre forskellige overflader med kalkmaling uden problemer.

Kalkmaling er også velegnet til gulve og vægge. Til vægge kan du bruge rulle og male helt almindeligt, eller du kan bruge en stor pensel/kost og køre store strøg på kryds og tværs af væggen, for at skabe spændende struktur. Hæld eventuelt din kalkmaling op i to bøtter. Fortynd den ene bøtte med lidt vand, så farven bliver lidt lysere end den anden, og dyp den store pensel/kost skiftevis i de to bøtter. Husk altid at give det antikvoks, mat lak eller Primer & Sealer bagefter.

Du kan også farve og male stof med Vintage Paint kalkmaling samt male på læder. I bøgerne om Vintage Paint finder du masser af god inspiration, materialelister og fremgangsmåder.

Du kan bruge Furniture Paint til vægge, og omvendt - Wall Paint til møbler.

KAN MAN MALE KØKKEN MED KALKMALING?

Ja, det kan du godt.

Du kan både male køkkenlåger og bordplade. Sørg for at afrense godt inden maling af køkken. Hvis det er laminat, så slib let inden og vask godt af med grundrens.

Kalkmaling hæfter på stort set alle overflader, men lige køkkenet er særligt udsat for fedt m.m. Kalkmaling er ikke et vidundermiddel, det hæfter ikke på gammelt fedt, olie, nikotin, silicone og lignende.

Til køkkenbordspladen ville jeg dog personligt selv vælge en fortyndet kalkmaling, så det ikke bliver heldækkende. Eller hvis det er en rå bordplade, give det antikvoks. Køkkenbordspladen er udsat for meget slid og vand, og det er nemmere at vedligeholde med antikvoks end en heldækkende malet overflade. Du skal være indstillet på, at vedligeholde bordpladen jævnligt med antikvoks. Alternativt brug en køkkenbordsolie.

KAN MAN MALE TING TIL UDENDØRS BRUG MED KALKMALING?

Ja, det kan du godt. Vil du for eksempel male dine gamle udendørs krukker med Vintage Paint kalkmaling, kan du benytte følgende fremgangsmåde:

  • Mal krukkerne 3 gange med Vintage Paint kalkmaling, og lad dem tørre indenfor i en uge
  • Tør dem over med en hårdt opvredet klud

Så er de klar til at komme udenfor og stå, og du behøver ikke give antikvoks. Kalkmalingen vil få naturlig patina udenfor.

KAN MAN OVERMALEDE VOKSEDE TING MED KALKMALING?

Ja, det kan du godt - hvis anrtikvoksen er færdig hærdet. Det tager 3 uger for antikvoksen at hærde fuldstændig op.

Vil du gerne overmale med kalkmaling før, skal du enten slibe det af med fint sandpapir eller fjerne det med sprit. Vask godt af og lad tørre før du overmaler med en ny farve kalkmaling.

SKAL MAN SLIBE FØR KALKMALING?

Nej, jeg sliber kun, hvis der er afskallet maling, der sidder i flager. Er møblet meget fedtet, vaskes det selvfølgelig godt ned med grundrens og rent vand, og tørrer godt igennem inden maling - som med alt andet slags maling.

SKAL MAN GRUNDE FØR KALKMALING?

Som udgangspunkt behøver du ikke grunde først. Hvis dit møbel/overflade er meget tør og sugende, kan du spare lidt på kalkmalingen ved at grunde først.

Skal du male et meget mørkt møbel helt hvidt, så lav en lille prøve først for at se, om det slår gult igennem. Gør det dét, skal du spærregrunde først f.eks. med Vintage Paint Primer & Sealer.

HVOR LÆNGE SKAL VINTAGE PAINT KALKMALING TØRRE?

Kalkmalingen er berøringstør efter 30 minutter og overmalbar efter 1 time. For at forsegle malingen og gøre møblet eller væggen robust bruges antikvoksen, Primer og sealer eller ultra mat lak.

Antikvoksen giver de malede emner den skønneste patina. De farvede vokse giver flotte detaljer, mens den klare voks bevarer den malede farve. Antikvoksen smøres på med pensel, svamp eller klud. Tørretid 30 minutter. Tør overskydende voks af med en blød fnugfri klud. Er det en flade, der har brug for ekstra robusthed f.eks. en bordplade - så giv flere lag voks.

HVOR LANGT RÆKKER KALKMALING?

Afhængig af overfladens porøsitet, rækker Vintage Paint kalkmaling i ét lag:

Bøtte på 100 ml. rækker til ca. 1 m2

Bøtte på 700 ml. rækker til ca. 7-10 m2

Bøtte på 2,5 liter rækker til ca. 25-30 m2

KAN MAN BLANDE KALKMALING OP MED VAND?

Ja. Ønsker du et udvasket look, kan malingen blandes op med lidt vand, og derved bliver rækkevidden større. Det skal kun være ganske lidt vand af gangen, du rører i.

KAN MAN BLANDE VINTAGE PAINT FARVERNE?

Ja, alle farverne kan blandes med hinanden. Brug en ren plastbøtte med låg og husk blandingsforholdet mellem farverne, så du kan genskabe den igen om nødvendigt.

ER VINTAGE PAINT KALKMALING BEDRE/DÅRLIGERE END ANDRE MÆRKER?

Det korte svar er: Det ved jeg ikke.

Som mangeårig forhandler af Jeanne d´Arc Living var det naturligt at tage deres sortiment af kalkmaling ind i min butik og webshop, da de begyndte produktionen af det. Jeg har derfor kun selv praktisk erfaring med Vintage Paint kalkmaling, og har været meget tilfreds med det. Fra kunder der har brugt andre mærker kalkmaling, har jeg fået fortalt, at Vintage Paint er nemmere at arbejde med, da den ikke er så tyk, og det er lettere at arbejde i den våde maling med penslen, da den ikke tørrer med det samme. Valget af kalkmalingen er derfor en smagssag og helt individuelt.

Har du andre spørgsmål til Vintage Paint kalkmaling, er du velkommen til at kontakte mig på info@smukthjem.dk eller via denne kontaktformular. Se flere flotte forvandlinger med Vintage Paint på denne side, jeg har dedikeret til mine skønne kunder.